Khamis, 4 Jun 2015

Pulau Perhentian (Day 1)

Assalam
Xcited ni..nk update kisah kat Pulau Perhentian
eceh...celebrated enebeseri ke-4 kat sana..huhu
tq to myabgsyg bwk isteri debok die ni bercuti..hihihi
Alhamdulillah Enebeseri yg ke-4 dh

padahal nk celebrate enebeseri just nk cuti 1 hari n pg mkn n tgok movie je
tup2 opiz mate duk promote pakej Pulau Perhentian
ape lagi...terusla risik2 dkt myabgsyg
Pulak tu pakej die afordable
plus dh lame sgt mengidam nk snorkeling
terus book dgn bahagianya

Pulau Perhentian ade Pulau Perhentian Kecil & Pulau Perhentian Besar tau
org ckp pulau kecil more happening..nk2 near long beach
Pulau kecil plak ade long Beach & Coral Bay..setakat yg aku tahu la
tp aku stay Pulau Kecil dkt Coral Bay
Pulau Besar plak..agak sunyi n sape putus cinta bleh kot nk melayan perasaan kat Pulau besar tu..hahhaha...nk bwk anak kecik2 maybe kat situ lg better kot

Great moment at Pulau Perhentian...rase rugi sgt2 x pergi dari dulu
sejam lbh je kowt jeti Kuala Besut dri rumah mak mertua aku...
btol wa ckp...sape2 suke nk tgok keindahan laut...highly rekemen pg la Pulau Perhentian..anda di janjikan dgn keindahan ciptaannya
aku dah balik seminggu pun duk terbayang lg Pulau Perhentian
still fresh n strong in my mind

dri Kuala Terengganu ke jeti ni 1 jam setengah je..kire dekat je la..aku bertolak kul 8.30 and sampai lam kul 10...sbb nk naik boat kul 11 pagi..trus contact agen yg kami booking tu..die bwk kitorg park dkt rumah die..RM8.00 perday.....sedap kau nk free even park dekat rumah die je.wahwahwah
ni lah Abe Loh aku royak wi...haha..orgnye agak ramah la..lau nk pegi Perhentian bleh kontek je die ni 019-9208333..die kire agen la..aku amik pakej dgn opizmate aku...and bile aku sampai jetyy kwn aku suh kontek abe loh ni...
time mkn ni dah 11 lbh..tp abe loh sporting...die suh org yg bwk boat tu tggu kitorg..biar kitorang mkn dulu..terbaikla Abe Loh...huhuhu.... aku isau aku lapar..sbb x tau lg kedai makan kat Pulau Perhentian tu camne kan..memandangkan aku x ambik pakej include meal...so mkn jela kat jetty ni
time nak naik boat pun..weolls x yah bayar pun RM5.00 untuk Marine Park tu...kikiki..Tens again Abe Loh..nampak boat trus naik boat...lps tu x sempat nk say good by kat Abe Loh..truk tol kitorg...xcited punye pasal kan
wife xcited...husband relek je....time ni kitorg berdua je dlm boat..cisss...lame jugak mnunggu penumpang yg lain..ingtkan naik boat trus jln td
Jetty lawo ni trletak kat belah sana...
muka xcited x sabar sgt nk gi Pulau Perhentian..huhu..sabor jela myabgsyg layan kerenah aku
Lebih 10 orang dalam boat..mamat2 arab yg duk depan boat ni...mak bisingnye...boat plak melompat lebih dri kanggaro lg weh...terlompat2 lam boat...cuak gak aku....tp syok r x smpi setengah jam pun dh sampai Pulau Perhentian Kecil
Coral Bay Pulau Kecil Perhentian belah kanan  hujung...ade Chalet Senja Bay
time nk sampai jeti..nmpak Shari La Resort ni...fulamak..cantik..lam ati nyesal sikit dah x stay kat Shari La...hahahhaa...

dri jetty..nampak kedai makan Mama & Amelia...aku tahu sbb byk yg aku search kat blog..ramai yg dtg makan kat kedai ni..terus lega lam ati..jmpe dah kedai mkn..x yah susah2 tnye org kan
turun je dari bot naik kat jeti...dri atas nmpak coral n ikan ..air die SubhanaAllah jernihnye mcm kristal...nk mandi terus rase tau
HuHu..Chalet kami..easy to find this chalet
pantai dgn Chalet sgt2 dekat tau...cume kat sini Air die x secantik n sejernih dkt jetty tu...
time check in...lobby Aur Bay..jgn nk expect la..ade welcome drink ke...receptionist berbunga atas kepala bagai ke..non hade hokey...ni chalet sgt2 basic...tp anak beranak Chalet ni sgt baik n ramah
receptionist
area chalet...sikit je chalet ni..kalau owner chalet ni aku....penuhla landskap nye..huhu berangan
our chalet room 111
masuk chalet terus meluru ke toilet..peel aku mang camtu..toilet ok..cume x de mozek...gggrrrrr kene pakai selipar la
kipas Dinding
dan katil+kelambu je dalam bilik ni..very basic & simple (abaikan yg atas katil tu)...terus myabgsyg angkut meja n kerusi kat luar tu masuk bilik untuk letak barang
Aku ambil pakej bajet time peak season
RM250 per person total RM500 untuk 2 org
Include acommodation di Aur Bay Chalet without plug
Boat Return, Snorkeling 5 point & BBQ last nite
bg aku part bilik je kot yg bercirikan bajet..sbb bilik x de plug..yg lain tu sama je kot dgn pakej yg up lg
boleh pilih sama ada di Aur Bay or Fatimah chalet, beza die...Fatimah ade plug tp x de BBQ...
so aku pilih baik x de plug...tp dpt bbq..so free dh 1 mlm untuk Dinner kan
stakat x de plug x ksah pun..just nk cas phone n power bank je...tu pun cas power bank sekali je dkt receptionist..sbb kitorg bwk power bank kan so mang x risau la psl plug tu
time first dinner je kitorg cas...
agak berbaloi la RM500 tu
most important kat chalet ni electric suply no 24 hour k...aku nengok kul 6 pm smpi kul 7 am kompem ade..tp siang tu...kejap ade kejap x de la
so pd uolls yg nak stay kat sini..siap2 la bwk ubat nyamuk....even dh psg kelambu pun..nyamuk punya la byk...mat salleh jiran aku tu berlawan dgn kitorang bertepuk tampor nyamuk tau..lawak tol la

so bleh contact
Nadia 013-9187338
untuk dapat kan pakej Pulau Perhentian dgn die ye
nak duk bilik panas..so kitorg round Coral Bay la...kedai mkn time ni pun tutup
1 hari nnt..aku nk gi scuba plak
huhu..x pelik pun ngan ikan salai berjemur camni
tgahari tu jugak pg long beach...sbb nk mandi pantai...sbb kat coral bay tu..mcm x de org mandi je..n air x berapa jernih sgt mcm dekat pantai long beach pastu mcm byk coral je ...byk plak mcm aku...ade signboard untuk ke Long Beach lalu tepi Ombak Restoran tu je..
tercungap2 jugak aku naik turun bukit..tp dekat je trekking arround 15 mnt je nk smpi ke Long Beach
seriosly..pantai Long Beach sgt2 panjang & cantik nk mandi pantai pun x de coral n batu2 tau..giler kentang aku xcited weh..pasir pantai memutih gitu
byk kedai tawarkan pakej snorkeling n pusing pulau..tggu pilih je
gambar kenangan harusla ade
Long Beach yg sgt2 panjang..ingt dtg long beach nk duduk2 dating je..mang kitorg bwk nset je..giler terjengil mata tgok air pantai mcm kolam...termandi jugak..(ade ke ayat termandi ek)..tutup nset ngan selipar je..huhu..knci bilik pun tanam lam pasir..Alhamdulillah tiada kehilangan harta benda pun..kitorg duk kat long Beach lam 3 jam jugak..kebetulan cuaca redup je sbb pg tu hujan..so x risau sgt la sunburn..huhu
aktiviti berkayak pun ade...aktiviti water sport pun ade..eh tah ape2 ayat aku
kat sini byk boat2 kecil..so bjalan tu mata kene tgok bawah jgk..nnt terlanggar tali
Dak Demok selebeh mandi laut...pakai plak shawl
lau dri  belah Coral Bay ni...nk ke Long Beach wajib lalu kat Ombak Resort ni..setakat yg aku tahu la...nk naik taxi water bleh gak...tp sedia ongkosla ye...cantik r Resort ni..ni belah belakang..time balik ke Coral Bay..x bleh lupa tol time dah sampai Ombak ni..baru teringat kunci bilik tanam lam pasir pantai...aduhhhhh dh la kene turun naik bukit..lps tu x de tanda bagai pun tempat kunci tu...myabgsyg pun tawar diri nk gi sorg ambik kunci..huhu..cian die...nasib die suke workout
haippppp
ni dah 6 ptg...x tau nk buat ape..kitorang jln2 sepanjang pantai Coral Bay
hujung pantai ni Resort Senja Bay
SubhanaAllah

singgah kedai burger
Perbelanjaan pertama di Pulau Perhentian..beli Burger Special RM6.00x2= dot dot dot....standard pulau kan

lepak dekat jetty sambil mkn burger...mata melilau tgok Shari La...x aci...diorg dinner sambil tgok sunset...jelez plak aku...huhu...next time mang aku nk stay dkt Shari La ni..the best Acommodation di Pulau Perhentian Kecil
mlm tu dinner dkt Ewan's Cafe & Restaurant...abg receptionist aur bay yg suggest mkn sini..katenye sedap...so walking la kitorg dinner kat sini...Restoran ni belakang Ombak Resort tu je
kedai ni biase je and besar..kau nk berborak mcm kedai ni ko punye pun x pe..sbb space die besar n meja jauh2 gitu

aku order nasi Goreng Kampung..harga x ingt dah berapa..selalu aku snap pic harga..ni tah mcm mane aku lupe nk snap..bkn ape..aku suke nk refer balik kan
nasi goreng Kerabu u myabgsyg...nasi die x byk n x sikit...service x lmbt sgt pun
erkkkkkk even dah telan burger an hour ago...tp pinggan tetap licin...hahahahaha...harga kat pulau ni..lain macam ckit..huhu...mang jgn nk expect la harga mcm dekat darat ni ye...price die agak mencekau jugak la...ready la duit untuk sekali mkn tu lam 4o ringgit..adenye lebih 40 tu..saje aku nk up sikit..huhu
first nite ingt nk pg Long Beach..tup..tup hujan lebat sgt2 and smpi ke tgh mlm hujan..so x dpt la nk gi long beach mlm tu
sementara tggu hujan reda sikit..tambah milo ais secawan lg..huhu
Hujan dah reda sikit..kitorg pun berlari-lari anak la balik chalet
pasang kelambu terus tidur
esoknya aktiviti snorkeling..mang x sabar nk tggu esok
tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii x berapa tidur pun..nyamuk banyakkkkkkkkkk lam kelambu...
hahahahaa
Continue next Entry k
papay

5 ulasan:

IRDI TOUR BANDUNG berkata...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717

WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335

Email : Irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

Athirah Aswd berkata...

Salam kak, nak tanya :) toilet dia mmg attached dgn bilik tapi share utk dua bilik ye?

Pieh Rizfie berkata...

bilik air dlm bilik..tp x sharing pun dgn bilik sebelah

puteri allyssa berkata...

assalam akak. bilik kat aur bay ni memang xde plug ke? pastu kalo nak cas camera ke pape boleh gi cas kat receptionist je. gitu?

Pieh Rizfie berkata...

wasalam...sory lambat reply Puteri Allyssa
mang x de plug dlm bilil
sy cas powerbank dkt receptionist...bleh tggal dkt ctu..x pun tggu je dkt situ