Selasa, 31 Disember 2013

Selamat Tahun Baru 2014

Alhamdulillah 2013 hampir melabuhkan tirainye....lbh kurg 7 jam lg...akan masuk buku baru tahun baru...
rasenye belum pasang azam baru lg ni..sebab byk lg azam yg belum tercapai..huhu
Hari2 berazam nk jadi Hambanya yg mempertingkatkan ibadah selalu..terbaik buat myabgsyg n Family bkn tahun baru je tau..hehe
semoga Kehidupan 2014 is getting better..hopefully
semua azam dan Impianku Allah kabulkan dan berkati..aminnn
Syukur Alhamdulillah sekali lagi..Allah masih bagi pinjam nafas ini..mudahan kite same2 membuka lembaran 2014 ini dengan sesuatu yg lebih baik dan paling penting berkat..aminnnn


SELAMAT TAHUN BARU 2014

esok Cutiiiiiiii..yahooooooooo

Isnin, 30 Disember 2013

Akhir Tahun Yang Dukacita

Bismilahirahmanirahim
Assalamualaikum
tarik nafas dlm sedalamnya
Kenapa judul or tajuk entry aku mcm mendukacitakan je..huhu...frust2 pun smpt lg nk berlawak kan..lawak ke der?
Begini ceritanya
Last Month aku period 28.11.2013..cissss mention tahun lg tu....so next period opkosla 24 or 25 or 26 Disember....tggu punye tunggu...dan menunggu x dtg mcm biase until yersterday 30.12.2013....haaaaa nmpk x keterujaan disitu...dh rase feeling2 mak2 sgt i time tu
Aku ngan myabgsyg duk hitung2 hari...selalu x prnah miss period tau...event 1 hari miss pun wajib kire..setiap kali aku period myabgsyg tnde lam hp die..
dh balik kg 4 hari pun x dtg lg..semalam (isnin) pun x dtg lg almost 1 week la miss..agak teruja la jgk kan..huhu..mau x excited kau...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. Tetiba pagi td 6 pg (31.12.13)....bangun cam terkejut gitu....mcm Malaikat kejut plak tau....
tgok2...Arrrrrrrrrrrrrrrggggggggggggghhhhhhhhhh..aku menjerit dlm ati..pnjg camtu ke ek aku jerit...mau rabak anak tekak aku weh.....aku period...Huh!!!!
Serious aku frust sgt100x..apelah nasih aku..x nk berharap dh lps ni...menitik gak setitik dua air mata aku..hihihi...Alhamdulillah...Allah bagi aku suami yg sgt baik..memahami,memujuk dan menyayangiku tanpa pernah aku lihat die merungut...for future sikap die..aku x nk ckp..hargai mase yg ade  ni je kan.....Frustnyela aku...ingt kan aku dpt Hadiah Akhir tahun yg membahagiakan..
agak berangan gak la raye tahun depan yg awesome..
ermmmmmmmmmmm
risau gak period aku lmbt..tkot bertambah plak penyakit aku kang...
Doaku masih x diperkenankan....nk wat camne..redho jerla..teruskan usaha, tawakal..thats All

_Sekian _

Isnin, 16 Disember 2013

Qesahnya Cerita Banjir Di Kuantan

Assalamualaikum
ermmmmmm
Nak mula camne ye
Rase dh lame sgt x update blog ekceli nk update cite psl gi Langkawi aritu tp kite story2 banjir dulu la..hihi.lgpun kawasan banjir dh pulih now....but lately agak busy.. so byk la cite kdi kopinye kan..pg mane2 seme duk sembang psl banjir nsb umah aku n mymom x naik air, cume adela kwn opizmate yg naik air di sekitar Sg Isap,Bukit Rangin n Cenderawasih terutamanya...so lps banjir surut dpt la bantu diorg ckit atleast dpt la ringankan beban diorg kan berat mata memandang berat lg bahu yg memikul...ermmm x dpt nk zahirkan dengan kata2..sbb byk sgt kerosakan tau..so sgt x duga air naik secepat tu..mcm x smpt nk selamatkan ape2..kesian sgt pd mangsa2 banjir kan.

Masih segar dlm ingatan 3.12.2013 Selasa  aritu nk attend kursus (mcm lirik lagu..haha)..dri Cheneh time tu..x lepas nk gi kursus..stuck tgh2 jln kat Simpang Neram time tu..becoz of air melimpah atas jln so kenderaan ringan x lepas nk lalu...hujan x yah cite la lebat sesangat...so tnye kwn2 kat Kuantan ramai x lps pg keje..nk lalu kat Bukit Goh pun x lepas sbb kat Kobat naik air, dh mcm pulau plak.so aku blik la semula ke Cheneh itu pun ade jln yg dh melimpah air hmpir buku lali..nsb aku smpt blik Cheneh semula..lau x..x tau la nsib aku ..makanya x dpt la pg kursus..walhal nk sgt2 pg kursus tu...huhu..Kursus Pengacaraan...minat tu....tp nk wat camne...keselamatan lg penting kan x kan nk redah gak banjir kaN..sayang kete beb..kang rosak mau ribu riban melayang duit...

Ujian betol..time tu Elektrik x de..air x de..mujurla umah aku ade air tangki...pg kedai bli stock makanan byk2..itupun byk yg dh abiz..bekalan makanan byk dh x de...ish..ish..ish.....4.12 Rabu tu..tawakal gak nk blik umah mymoksyg kat Balok..Alhamdulillah air yg melimpah dh surut...tp x sangka tebing2 yg tinggi tu air bleh melimpah..jalan toksah cite la..byk sgt rosak until now pun x repair tau....air laju sgt kot..ade lori yg termasuk dlm air..mase tu air kat jln je surut..tepi2 jalan x surut lg...jln gelap gelita tau...tu pun myabgsyg bwk slow2 je..takot gak ape2 jd kan...akhirnya smpi gak umah mymoksyg...lega sbb esoknye bleh pg keje..so byk sgt la cerita psl Banjir tau..sungguh x diduga n disangka
 Wallahualam


Khamis, 28 November 2013

Cuit-Cuti Bandung, Indonesia (Day 3)

Asslamualaikum
huh!!! tarik nafas agak lega..dh nk update sal Bandung Day 3....namun masih ade kesesakaan sikit ni..sbb dh trpikir2 ayat nk update entry Pasal cuti2 ke Langkawi with FaMily baru2 ni ..huhu..ponat-ponat..tp super gembira..abizkan entry ni dulu..next update sal Langkawi lak ye...huhu..ini pun penat pg Langkawi pun x ilang lg tau..

Sambungan Dari

Day 3..is last Day...kat lobi Hotel...dh nk balik dh time ni
bergambar kenangan la kan...rase x ckup je 3hari..
i kan ramah..abiz all recepcionist msti nk snap
hahaha..lawak...Supir bwk van gedabak besar ni time last day..sbb die tau barang kitorg byk...senang sumbat brg kan..
eh..kan dh nk balik..awat beg bertambun....huhu....last day..kitorg kuar pg2 gituww..sbb ade brg lg nk nyoping kat Pasar baru before naik flight kan..so kdi ni dkt dgn foodcourt..smantara tggu bakso yg kitorg order u bekpes...so jejalan dulu kdi ni...beg2 ciplak Lv or Channel die awesome tau..mang berebut la nk cari..kahkahkah...ade yg mahal n murah...yg lambak2 tu 50000 rupiah je...limabelas ke 16 hengget duit kite je tau.,.kat Malaysia mau jual 40 hengget nite market tu..mahal bertingket-tingket
yg ni yg di sangkut...aku rembat..nk bg kat myabgsyg..bleh tahan beg ni
tuan tanah pun nk grab gak beg sandang so..i choose this bag..awesome
haaaa..ni seller kdi ni ajak tukar2 duit kenangan...so aku bg singgit..die bg aku duit kertas yg bape sen je...x aci2..x aci...tp kate kenangan kan...haram jadah singgit je kowt..sedapkan ati...huhu..anela tau..one day this girl jd cam tegar...aku tuntut gmbo ni kau tau..hahahaha
die pun nak jugakkkkk..jd 2 rggit la...huhu..tp diorg x tukar pun duit ni...diorg mang simpan..sbb nmpk byk duit asing lam gobok kdi ni yg die tnjuk kat aku..
so time bekpes..last day...opkosla try Bakso yg pemes kan...mkn kat kdi yg aku first lunch smpi kat Pasar baru mse day 1..ingt x???
Coklat blended n Bakso..x kene lalu...bantai jela labu..baru kali ni aku mkn smbal kat Bandung ni podas nk mampus berair idung n mata tahap tenuk wa ckp...huhu....tp i tell u..Bakso dia sedap bangat...x same lgsung Bakso mkn kat Mesia weh..x sama..plez geleng kepala
so dh siap mkn..byr la...arround 60henggit duit kite..giler mhl gak mkn kat Bandung kan..boleh tahan la
huhu..pas mkn..jalan2 lam pasar baru lg
bergambar kenangan dengan mas Rizqy..tour guide lam pasar baru..ahaks...abaikan budak depan sekali yg wat muka gengster..
byk ni jela duit aku yg tggl...lbh kurang 16 hinggit duit kite..so aku nk bli baju ala2 baju melayu cotton u anak sedara aku...kalau bli tshirt kompem die x pki...so aku ajak la Rizqy tu ke tingkat baju budak yg aku nk tu...so aku jmpe la baju yg aku nk beli tu..aku tawar menawar abizla....smpi dpt harge duit yg aku ade tu..16 henggit..baju tu harga die lbh kurang 100000 rupiah..30 lbh gak duit kite...aku siap tnjuk lg kat die duit yg aku ade...akhirnye die bg gak dgn hrge sbyk duit aku ade..sukeeee..die pun senyum je...x de la menyombong pun..rezeki aku kan...mang diorg akan layan kite sebaiknye tau...itu pengalaman aku la kan
nsb la pak ilham bwk van besar gedabak..muat la beg2 kitorg
huhu..pantang jumpe vespa msti nk tgkp gmbr
kalau kat Malaysia jgn hrpla nk pg kat moto org nk tgkap gmbr...kang ade plak ingt aku jakun ngan vespa depa
rajin diorg ni msti mau rajin maaa...
bergambar kenangan sebelum balik ke airport
keluar2 dri psr baru,..nmpk antu berkilat ni..terkezut mak..
ni luar Pasar Baru..x gi jln2 pun kat sini tau
byk beca n moto...moto kat Bandung ni lg bnyk dri keta tau
dlm airport..bese je airport die
ececece..
kirorg pnye flight lbh kurg kul 3.45pm giteww..so byk mase lg..mkn dulu laaaa kat Azura Cafe ni..lam airport je...x mkn pun kat luar..tkot trtggl flight..haha...
kecik je cafe ni
kitorg just order yg simple n same..cpt ckit die msk.lgpun menu x byk
besar tu je dapur die..pun yela lame diorg ni nk siapkan makanan kitorg..tp x dgr pun keletung keletang kuali bertemu sodep...smooth je...sopan je diorg masak...hahahhaha
Ovacado Coklat...x prnah rasa..bleh tahan juice ni
lmbt sgt Nasi goreng smpi..nasi goreng je kowwtttt...belum tmbh ikan 3 rase lg..mau pah ceroh baru dpt mkn..hihi..so minum air jela dulu
huh!!!!smpi gak kau nasi goreng..gini jela rupe nsi gorengnye..dh la ckit...ckit sgt...sedih perut mak
mau x licin kan..nasi sikit...hahaha..salahkan mereka..huhu.....nasi goreng ni rasenye..mcm..ambik nasi putih..gaul2 dengan perencah nasi goreng...pastu ltk sayur celur..then gaul2 je...hihi...sbb tu x bunyi pun kuali menumis bagai...hahahaha..x pun die dh msk byk2 gitewww..yg pnting LICIN!!!
nk berlepas dh..msti kene ade Boarding Pass..lau x ..x balik la Malaysia
smtara tggu Announce suh balik Malaysia..duduk dulu kat Lantai ni..sbb lmbt lg...cam bibik plak..kikikiki..i kan sempoi
tempat balai menunggu..cam ruang tamu je
pg ade..balik pun msti ade gmbr ni...kenangan buat anak cucu ni..ahaks
wahhhh..x sbr nk blik dh ni...
x dpt beli replika..tgkp gmbr jdla..huhu...dlm fligth replika mhl giler..pg Giant murah aje...mcm bleh beli 4 weh..
msti berhimpit time nk duduk n time nk kuar perut pesawat..ahahahaha
peach no war..nk pg lagi Bandung
yeah..time ni tolak bagasi dh smpi Malaysia pun..Alhamdulillah..selamat semuanya...smpi 6 ptg lbh gak..awal 20 mnt time smpi Malaysia ni..
Advice n story from me:
Nak tau x?mase kat Airport Bandung..kene RM30 sbb lmbt msuk kan beg..die dh checkin u group aku pnye beg..pastu aku yg x tau ape ni...bg jela beg..dh kene cas..pdhl beg tu 9 kilo je kot...kalau aku tau..aku bwk beg tu ltk lam flight x yah msuk kargo...cedih mak ...sobsobsob..so makesure brg2 korg n group dh ready baru jalan beg2 tu..senang sekali jalan je nk msuk kargo tu.
&
Masa dh smpi Malaysia...tgkp la gmbr yg last pic tu...hahaha..lmbt ckit je...so org dh x ramai time aku nk msukkan beg kat scan Kastam tu...tuptup..kene tahan weh...x prnh2 den kene tahan Kastam...abiz die cek beg...abiz seme kene tahan after that..geram gak..padahal aku bli 5 helai je batik kottt...so kene gak la rm20..tu pun dh diskaun..nsb acik Kastam tu baik ati...cedih mak..sobsobsob..terkejut gak...melayang money aku..ahahahhaa..nsb x ribu riban tau...huhu..so time smpi kat tmpt scan Kastam tu..cepat2 la ye..time tgh ramai2 die x care sgt kot....tu jela tipsnye elak kene tahan...

Aku berjaya belanja RM1030.OO Malaysia je..cam x caye je tau...30 rggit tukar kat Bandung,,kire aku belanja under Control..bangga..bangga...dpt melawan nafsu aku yg suke mnyoping..huhu..dpt beli untuk diri sendiri...keluarga aku n belah ibu mertua ku n kawan2.

So pada korang yg rase2 nk dptkan tour guard yg super duper baik n teror selok belok Bandung ni sambil cuci mata tgok Mas Ilham yg comel bangat....
bleh la contact n wassup trus Mas Ilham ye..huhu..service tiptop beb
No Tel:  +6281802022000
FB: Muhamad Ilham Febryan

Alhamdulillah...Done update Entry Bandung ni...bleh bernafas dgn lega..
Next Entry Langkawi...soon
papay Bandung

Rabu, 27 November 2013

Qesahnya Suprised Hadiah Birthday For Myabgsyg 2013

Assalamualaikum...huhu..ini sambungan Qesahnya Hadiah Birthday
So aku suprisekan nk bg hadiah befday ni..tepat kul 12 mlm 25.11.2013 befday suami yg aku kasihi..uhuk..uhuk..haha..so dptlah suprise kat die mase kat pg Langkawi aritu ..line clear beb..tp x de pun mkn2 cam aku selalu wat u die..huhu..just kasi hadiah aje...kopak..kopak...ahahahaha

get ready dulu sblum nk bg..huhu
mase ni...die dh tdo..ltk hadiah n kad sebelah kepala die..n psg lagu befday kat die..ahahahahha..nmpk die bangun dgn malu2..tetibe ade hadiah tepi die..malu2 plak..kikikiki
saat buka hadiah
tadaaa..glup..terkezut dpt hadiah idaman hati..sukewww la tu..cekci la you
haha..kasi berat ckit kotak kasut ni..baru x nmpk sgt bg jam..pandai x?berat bwk hadiah dari Kuantan ke Langkawi tau..
amboiii terus pakai jam..wat tido trus tau...n bahagia die pki pemberian kite..hihi
Puas ati dpt suprise kan hadiah yg myabgsyg nk sgt2...nmpk die trkezut..ahaks...sukewww tgok die gembira..hihi... pastu die ckp nk hadiah anak plak...kikiki..lawak laki aku ni..InsyaAllah ade rezeki nnt....amin
Semoga suamiku mendapat kebahagian & kejayaan dunia akhirat..segala impian dan cita-citanya tercapai..mudahan Allah permudahkan dan kabulkan..aminnnn..Sayang abang ketat-ketat
I LOVE YOU
.
.
.
.
.
bEZ ade blog dpt tulis, dpt smpn n share moment2 indah kite..kan?
bye..bye

Qesahnya Hadiah Birthday

Assalamualaikum..
ini adalah entry psl hadiah suprise befday my husband...huhu..
ekceli sepatutnye entry ni update last week friday 23.11.2013..tp..tah camne aku lupe nk publish..geram nk siku..ahahah..never mind la kan..huhu
..malu sendiri
Kad Befday n Jam idaman my husband
jam Tangan Timberland RM sEcret..huhu