Isnin, 6 Januari 2014

Resepi Tiramisu Gorgese

Assalamualaikum
Arini i nk share resepi Tiramisu Gorgese...ahaks...gorgese la sgt kan..i mang suke tmbh2 ni.......x trfikir n terlintas never occurred nk wat tiramisu...sbb rase cam susah je...cam x pndi je...huhu...so gatai2 godek resepi lam google...laaaaa senang je upenye (smbil tepuk dahi)..x ingt dh aku godek resepi ahkak mane tah..hihi....petik jari je kowttttt...siyes aku tipu petik jari tu....pg2 kdi bakery pun...walah..seme barang ade...lps ni gerenti nk wat lg
so layankan resepi aku ye...siap dgn price aku mention k.aku kan baik hati...sblum2 ni..x prnh2 ltk hrge uolls...ekceli nk compare hrge beli kat luar n buat sndiri..which one that good...so perfect i tell u..hohoho

Bahan-Bahan
tu diaaa bahan2 nye ye...tp i trtggl esen vanila la..huhu....x pe kowttt..
  1. Gula Kastor- RM3.60 
  2. UHT Whiping Cream (Anchor) 250gm-RM6.50
  3. Cream Chese (Tatura Milk)20gm-RM7.80
  4. Biskut Lady Fingers-RM13.50
  5. Choco Powder-RM5.00
  6. Esen Vanilla-RM1.75
  7. Kopi Gano 3in1-free (sbb stok kat umah)
Cara-Caranya
mula2...campak je semua cream chese lam mangkuk ni..x kisah la mgkuk ape...jnji mangkuk yg bersesuaian...yg pnting bkn mangkok tandas...huhu..
masukkan UHT Whiping Cream...smpi abiz..tggl kotak je..nk pki brand ape2 pun x kisah..jnji whiping cream.....gituuuu
then...sesudu teh Esen vanilla
last..msukkan 1/2 cawan gula kastor
Then..putar kan aje..smpi semuanya sebati n x berketul tau...
Bancuh kopi gano 3in1..aku tukar guna kopi ni....selalunye guna nescafe kan..x de hal la.aku gune kopi ni..sbb umah aku x minum nescafe tu...kalau korg nk celup milo pun okey je...huhu.....so letak lam mangkuk camni..then celupkan biskut lady finger2 tu...jgn lelame lak..biskut ni cepat meresap air tau.....
After that susun je biskut ni lam mangkuk..aku mang suke gune mangkuk jernih....terpulangkan...x nk guna biskut lady fingers ni ganti dgn kek span pun x pe...
Then..masukkan Cream chese yg di putar td...smpi menutupi biskut tu ye
haaaa..side view....terliur lak aku...
Pastu taburkan serbuk koko tu..pki penapis tau..reminder..penapis!!!!huhu
so...dh tabur serbuk koko tu...i repeat back start first step tu..
Tadaaaa..dh siap....msuk peti ais...pastu dh sejuk...bleh la mkn...mkn sejuk2 bez tau...sedap sgt..hover kau minah..hahahahha..Simple & Easy

Total semangkuk besar ni untuk kat umah n sebekas kecik segi 4..aku buat u adik aku kat hostel
RM38.15 Sen je
 aku bli barang..tu pun biskut lady fingers,gula kastor n serbuk koko byk lg lebih..so kene buat lg la pasni...
huh! berbaloi wa ckp...sodap pun sodap...agak2 kat luar berapa ye?...sbb x prnh beli tiramisu...huhu
tens for reading

2 ulasan:

Liza Licha berkata...

singgah sini :) hm.. sedapnya tak sangka pulak senang je nak buat dia kn.

Pieh Rizfie berkata...

hehe...tula...senang upenye...sbb tgok rupe kot cam sush..