Selasa, 8 November 2016

Proses Menukar Nama Pada Geran Tanah Pertanian

Assalam
lama x update blog weh
kalini nk smpan memori pindah milik nama pada tanah  mymoksyg kepada aku...just sementara
sbb aku nk myabgsyg kluarkan kwsp die untuk wat tambahan kos tuk buat teratak sakinah kami...huhu
so bajet untuk tukar tu dlm rm3000 bajet kitorg...so berbaloi la nk kluarkan kwsp tu kan
lepas tu tukar balik nama geran pada nama mymoksyg....
kot-kot la bleh jdkan reference untuk masa akan dtg kan.

macam tu la caranya kalau nak buat rumah atas tanah pertanian....insyaALLAH akan datang mang akan tukar jugak pd tanah pembangunan tanah tu...so sementara ni mang tanah pertanian...1 ekar di bagi pada 4 orang anak.....kakak aku dua org, aku & adik lelaki....x sabar sgt nak buat rumah dkt situ tau...
ekceli tanah pertaniah ni boleh untuk di buat rumah dgn memohon pinjaman perumahan mana2 bank..tp syarat mesti 1 nama sahaja...memandangkan tanah tu mymoksyg nak bagi pd 4 beradik..so nk buat rumah tu terpaksa la wat loan peribadi je..tu pun sh syukur sgt..nnt 10 tahun dh abiz setel loan kite pinjam lg...huhu...

first thing nk tukar nama pd geran ni
Kene pegi pejabat tanah

then ambil borang 14A ...1 borang rm 1.00 lps tu refer papan tanda cara mengisi borang

dah setle isi borang dan sedia dokumen2 yg die nak
dalam form ade 1 part tu kene cop sumpah borang 14A mesti bawak pemilik geran dan org yg ingin di pindahkan nama depan ADO..sila lah isi dgn teliti kalau x nk susah di kemudian hari...huhu...sbb even ADO dh cek satu persatu..tp still jugak ade kes..mcm aku ni haaa...dkt bwh2 nnt i cite ye
kesilapan yg x di sengajakan...kan
proses ni sgt2 cepat memandangkan geran tanah tu tiada sekatan..so x rumit la...smooth je prosesnye


lepas tu pegi LHDN  isi borang PDS 15...
dlm 25 hari die akan pos bayaran duti setem yg di kenakan
lepas tu akan dpt like sijil setem
 apakah yang dimaksudkan duti setem ? Duti setem adalah duti yang kena dibayar atas satu transaksi pindahmilik. c&p

aku dapat surat rabu 26/10/2016
 so aku pg next week tu 31/11/2016
 aku terus ke LHDN & bayar duti setem  sebanyak rm1300.00 fuhhh berpeluh rasa nk bayar...
maybe cas yg di kenakan mngikut nilai tanah sesuatu kawasan..and maybe cas tu berbeza if pertukaran nama pd geran tu berdasarkan pemberian kasih sayang atau di beli oleh individu atau mana2 pemaju
yg tu ade pd borang 14A so diorg cas refer borang tu jela...aku rasala kan
masa nk bayar duti setem dkt lhdn tu kene la bawa borang 14A sekali 

so  2/11/16
aku ke pjbt tanah untuk setelkan hal pindahmilik tu..byrn2 yg di cas
so sblum anta sijil stem ke pjbt tanah kenela check dulu samada tanah kite tu dah bayar cukai tanah lom...so aku pun cek...x byr lg cukai tanah tu
kene rm11.00 je..

then baru setel kan anta sijil duti setem yg dh di bayar di LHDN tu
so aku trus la ke unit pendaftaran Pejabat Tanah tu
staf dkt situ cek segala bagai dokumen & dikenakan bayaran rm420
glup...glup aku just standby rm200 je..huhu..so terpaksala besok aku kene dtg balik penabat tanah untuk setelkan bayaran...hrp2 rm420 tu last la byrn yg di kenekan

3/11/2016
aku pg lagi pejabat tanah....nak bayar cas yg di kenakan...ekceli cas rm420 tu kite bayar rate tanah yg kite nk pindah nama tu..mcm tanah mak aku tu 1 ekar nilai die rm400k 1 ekar...so die cas rm100 untuk rm100000 nilai tanah tu...so 400k.. rm400 la....yg ni pun maybe ikot nilai tanah sesuatu kawasan..
cas tu aku tnye petugas kaunter tu la
rm20 tu plak kene cas...sebab masa pg cop borang 14A depan ADO rupenye binti mymoksyg tersalah eja....so kene isi plak borang akuan tukar nama..borang rm1.dan cas tukar nama die rm20..so rugi ok....then kene pg suruhanjaya sumpah untuk cop pada form akuan tukar nama tu....fuhhhhhh sakit jugak ati aku...sbb malas nak pegang duit bebanyak kan...yg tu la kesilapan aku yg tak di sengajakan masa isi borang 14A dulu..kikiki (slap muka sndiri)

4/11/2016
aku pun deal la dgn mymoksyg untk pg mana2 suruhanjaya sumpah dkt bandar Kuantan ni..so pepagi tu kul 8.30 aku call pejabat tanah..sbb aku konfius...pd borang 14A aku just salah ejaan binti mymoksyg je...tp die suh aku tlis pd borang akuan tukar nama tu...salah nama pada geran..mang aku x double check pun kesalahan ejaan nama pd borang  14A....so pg tu aku rasa mcm nk cek btol ke pd geran tu yg salah nama...sbb mcm pelik yg salah tu pd borang 14A...nape plak die suh aku tulis pd borang Akuan Tukar nama tu salah pd geran
fuhhh nasib baik aku call before that....dh terangkan segala bagai....rupanya jmpe ADO je untuk sign  sikit pd ejaan yg salah tu..
dh la pagi tu ADO ke SUK ade kursus ape tah
aku cecepat call mymoksyg yg just sign ADO je bahagian yg salah eja tu..x perlu pg dkt opiz Suruhanjaya Sumpah & jumpe ADO je belah petang
lepastu
dahla aku dtg lepas sembhyang jumaat lam kul 3 lebih....
cari2 ADO x de dkt opiz die...
menggelabahla
tup2 die mncul dpn mata...huhu nasib la sign ADO tu..sekejap sgt..lega aku weh
cume time nk byr cas tanah tu dh nk dkt 4.30 ptg  time tu
aku call Pejabat tanah ckp kaunter kul 4.30 tutup....sakit jugak la ati aku...
rupenye tutup kul 4.00 petang..nasib akak petugas kaunter tu baik ati tolong aku...byrn yg di kenakan just rm400 je...kjp 400 kejap 420...so aku mls nk tnye aritu rm420...huhu..kang lau tnye x pasal kene plak rm420..kuikuikui
 So bab tu dh setel & x de byrn ape2 dh..geran pun siap dlm seminggu je...
lega aku rasa dh setel seme
so bab geran tu aku peram je dulu dkt pjbt tanah..sebab wat masa skrg belom lg di perlukan geran tu
Alhamdulillah setel bab tu
aku ni sejenis org yg akan setel keje cecepat...
kekadang smpi aku makan n tido lewat asal keje aku setel

KOS-KOS
Borang 14A - RM1
Bayaran Duti Setem - RM1300
Borang Akuan Tukar Nama - RM1
Bayaran Rate Tanah - RM400
Total- RM1702.00


Tiada ulasan: